Tort to ciasto wyjątkowe, podawane z okazji najważniejszych uroczystości czy to rodzinnych, czy firmowych. Jego jedzenie jest z jednej strony pewnym rytuałem, a z drugiej – przyjemnością dla podniebienia, której trudno się oprzeć. Co jednak mają zrobić alergicy i diabetycy, dla których tradycyjny pyszny tort często stanowi zagrożenie? Wybrać pieczone według specjalnych receptur torty dla alergików lub diabetyków. Sprawdźmy, czym się wyróżniają.
Pyszne torty dla alergików
Alergia pokarmowa dotyka coraz większy odsetek ludzi. Uczulać może niemal wszystko – od okrytego już złą sławą glutenu (obecnego między innymi w mące pszennej), przez jajka, produkty mleczne, niektóre owoce, orzechy, sztuczne barwniki… Lista alergenów, które często znajdują się w tortach, wydaje się nie mieć końca. Nie oznacza to jednak, że alergicy muszą obejść się smakiem. Wystarczy poszukać przepisów na torty niezawierające konkretnego, uczulającego składnika. A jeśli nie ma czasu, umiejętności lub chęci na własnoręczne pieczenie, tort dla alergików można zamówić. Coraz więcej cukierni wychodzi naprzeciw potrzebom klientów, oferując takie właśnie wypieki, których skład jest ściśle kontrolowany i dobierany do indywidualnych preferencji zamawiającego.
Torty dla alergików w niczym nie ustępują smakiem tradycyjnym wypiekom, śmiało więc może je jeść cała rodzina (nie ma potrzeby przygotowywania osobnego ciasta dla osoby uczulonej na któryś składnik). Co więcej, są też często zamawiane lub pieczone przez wegan albo osoby eliminujące ze swojej diety gluten. Torty bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne!
Czym charakteryzują się torty dla diabetyków?
W diecie diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę, ilość cukru musi być ściśle kontrolowana, a wszelkie słodycze lądują zwykle na cenzurowanym. Z okazji ważnej uroczystości warto jednak zrobić wyjątek, tym bardziej że torty dla diabetyków można bez problemu przygotować w domu lub zamówić w cukierni. Co je wyróżnia? Zapytaliśmy o to w Cukierni Camargo na warszawskim Starym Mieście:
Nasze torty dla diabetyków są pieczone bez cukru i mają obniżoną zawartość tłuszczu. Dbamy o to, by ich indeks glikemiczny był jak najniższy, dzięki czemu zjedzenie ciasta nie zaszkodzi cukrzykowi. Używamy zdrowej mąki pełnoziarnistej, naturalnych słodzików o zerowej kaloryczności i świeżych owoców, dzięki czemu torty są naprawdę smaczne, a przy tym zdrowe.
Torty dla cukrzyków – jako zdrowsze i mniej kaloryczne – są również zalecane osobom odchudzającym się i dbającym o linię.